Advokaten Sven Mary anländer i Bryssel. Foto: TT

Bakgrund: Abdeslam symbol för skräckinjagande terror i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot Salah Abdeslam, som misstänks vara den ende överlevande av de jihadister som genomförde terrordådet i Paris hösten 2015, sköts tidigare upp på begäran av hans advokat.

Salah Abdeslam som sitter häktad i Frankrike i väntan på åtal för sin inblandning i dåden, åtalas i Bryssel för att ha skjutit mot polisen vid gripandet i Molenbeek den 15 mars 2016.

Rättegången i Belgien, där Abdeslam och ytterligare en person står åtalade för en eldstrid med polisen i Brysselkommunen Forest 2016, skulle ha inletts i december.

Terrordåden i Paris

Bryssel och Paris hänger ihop

Gripandet av Abdeslam sägs ha påskyndat attentaten mot flygplatsen Zaventhem och tunnelbanan i Bryssel tre dagar senare. I det attentatet dödades 32 och hundratals skadades. Polisen tror att förövarna egentligen planerade ett dåd mot fotbolls-EM i Frankrike 2016 men att de ändrade sig när Abdeslam greps i rädsla för vad han skulle avslöja för polisen.

Salah Abdeslam blev snabbt den stora symbolen för den skräckinjagande terrorn i Europa eftersom han var den enda av terroristerna bakom Parisdåden som överlevt. Jakten på honom blev en utav de största i fransk och belgisk polis historia.

Greps i Molenbeek

Abdeslam greps i Molenbeekområdet där han växte upp. Gripandet gjordes fem månader efter dåden i Paris under en omfattande polisinsats med skottlossning som fick till följd att Abdeslam själv skadades.

Han har redan erkänt att han varit delaktig i Parisdåden genom att skaffa bilar och boka hotellrum för de inblandade terroristerna. Den franska polisens utredare tror att tanken var att han skulle medverka vid ett av självmordsdåden, men att han fick kalla fötter och avbröt. Istället för att spränga sig själv satte han sig i en bil och körde tillbaka till Bryssel.

Gömdes av vänner

Han ska sedan ha gömts av vänner och familj i den ökända Brysselstadsdelen Molenbeek som blivit centrum för många terrorister som utfört dåd i Belgien och Frankrike och under den tiden varit med och planerat dåden i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet