Det finns just nu gott om tider för vaccination nästa vecka. Foto: Johan Nilsson/TT, Johannes Weckström/SVT

Åldern för vaccinationsbokning sänks till 70: ”Blev en enorm respons”

Uppdaterad
Publicerad

För få bokningar och relativt gott om vaccin. Därför sänktes åldern för vaccinationsbokning till 70 år. Och responsen var omedelbar.

Från och med igår, onsdag, kan alltså personer från 70 år och uppåt boka tid. Orsaken att åldern sänktes är enligt Nordin Olsson att tiderna inte tog slut snabbt nog med den högre åldersgränsen på 75 år.

– Vi har haft en nedgång i bokningarna , bara 300 häromdagen trots att vi la ut över 1000 telefontider plus tiderna på webben. Vi måste boka så många vi kan, för vi är ju mitt i den här pandemin och vaccinet har en begränsad hållbarhet, säger Inger Nordin Olsson, vaccinationssamordnare Region Örebro län.

Coronaviruset i Örebro län

Märktes det någon skillnad när ni släppte på från 70?

– Uja! Det blev en enorm respons när vi sänkte åldern!

Tidsbokning i påsk

I påsk har telefonbokningen för vaccinationstid öppet både långfredag och annandag påsk. Webbokningen är öppet som vanligt, men endast för personer 70 år och äldre. Totalt finns det 8 400 doser vaccin tillgängligt för länsborna nästa vecka.

– Vi har vaccin just nu och bra med tider nästa vecka och vi vill verkligen vaccinera så många vi kan, säger Inger Nordin Olsson.

Hon tror inte att det handlar om ovilja att vaccinera sig i de äldre grupperna, utan att många helt enkelt redan har vaccinerat sig.

– Vi har bra täckning, cirka 70 procent av alla över 75 år är redan vaccinerade, eller har fått sin första spruta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet