Geologen Pelle Carlsson berättar om hur upptäckten av det nya mineralet gick till. Foto: Emil Nylén Danielsson

Tidigare okänt mineral upptäckt i Zinkgruvan

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Luleå tekniska universitet har upptäckt ett tidigare okänt mineral i Zinkgruvan. Efter flera års studier har det nu blivit internationellt godkänt och registrerat. Vad Zinkgruvanit, som mineralet fått namnet, kan användas till är ännu oklart.

2015 var geologen Nils Jansson i Zinkgruvan för ett forskningsprojekt. Han var på jakt efter mineralet baryt, men det visade sig vara svårt att hitta. Till slut fann han det i en borrkärna – som också visade sig innehålla ett annat mineral som inte gick att identifiera.

Väl tillbaka på Luleå tekniska universitet, där Nils Jansson är verksam, började han studera proverna i mikroskop. Då framträdde ett vackert mineral med färgskiftningar från rött till gult.

Zinkgruvan

– Det är faktiskt det första okända mineralet som är hittat här i Zinkgruvan. Eftersom att gruvan varit i drift i 160 är är det lite lustigt att det sker först nu berättar Pelle Carlsson, geolog på Zinkgruvan mining.

Extremt ovanlig upptäckt

Varje år sker drygt ett hundratal nya mineralupptäckter runtom i världen och de allra flesta är relativt ovanliga. Men upptäckten av just Zinkgruvanit är speciell då den inte upptäckts någon annanstans.

– Den här upptäckten är extremt ovanlig kan man säga, menar Pelle Carlsson.

Mineralet går att se med blotta ögat, men ännu har det inte upptäckts i fler borrkärnor än den Nils Jansson analyserat i Luleå.

Oklart om det går att användas

Om Zinkgruvaniten kommer att användas på något sätt får framtiden utvisa. Mycket forskning krävs för att se om det har några unika och användningsbara egenskaper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zinkgruvan

Mer i ämnet