Tidskapseln och den nya statyn visades upp på torget i centrala Karlskoga. Foto: Karlskoga kommun

Tidskapsel ska ge framtiden en inblick i karlskogingarnas vardagsliv

Uppdaterad
Publicerad

2086 fyller Karlskoga 500 år. Även om det är många år kvar till dess, så har planeringen inför 500-årsfirandet redan påbörjats i kommunen.

– Målet är att ge framtidens invånare en inblick i hur Karlskogaborna lever idag. Förhoppningen är att de ska öppna kapseln och le med värme, säger Kalle Selander som är utvecklingschef i kommunen.

Under lördagen fanns dubbla anledningar att besöka Alfred Nobels torg i centrala Karlskoga. Dels invigdes en ny staty på torget, en staty som passande nog föreställer Karlskogaikonen Alfred Nobel som lutar sig mot den fåtölj han kanske kläckt många av sina uppfinningar i.

Dessutom visade man upp den tidskapsel som är tänkt att öppnas i samband med Karlskogas 500-årsfirande år 2086.

Locket till tidskapseln som ska grävas ner under den nya statyn. Foto: Karlskoga kommun

– Kapseln innehåller allt möjligt. Det är brev, teckningar, leksaksbilar, en bit konstgräs, ett kontokort och en bild av betalmedlet Swish, säger Kalle Selander och förklarar att alla föremålen ska berätta något om vår tid för de som en dag öppnar kapseln.

– Det var stor uppslutning på torget, många Karlskogabor kom för att vara med om händelsen, säger Ylva Elofsson som är kommunikationschef i kommunen.

Skulpturen av Alfred Nobel vid stolen där han kom på många av sina uppfinningar. Foto: Karlskoga kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.