Foto: Adam Ihse/TT

Tillfälligt häkte sätts upp i Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på häktningsplatserna blir större i landet och nu är planer igång på att öppna ett tillfälligt häkte i Lindesberg. – Det finns goda förutsättningar för oss att bedriva häktningsverksamhet där, säger Fia Lundbäck, chef för Region Mitt på Kriminalvården.

Förra veckan fattade Kriminalvården beslut om att etablera 60 nya häktningsplatser runt om i Sverige. På tre orter kommer häktningsplatserna att vara tillfälliga och det är förutom i Vänersborg och Helsingborg alltså i Lindesberg där man kommer sätta upp tolv nya platser.

– Polisen kommer att låta oss hyra arresten. Lokalerna kommer vi sedan att iordningställa så att de uppfyller kraven som ställs på häktningsplatser, säger Fia Lundbäck.

Tillsammans med polisen tittade man på flera orter innan man bestämde sig för att öppna platserna i Lindesberg.

– Det finns goda förutsättningar för oss att bedriva häktningsverksamhet där, säger Fia Lundbäck.

”Blir kvar ett antal år”

Beläggningstrycket på häkten i Sverige har haft en stigande kurva de senaste åren. Hon menar att en av anledningarna till det är den ökade häktningstiden.

– Bland annat så är i vi händerna på andra rättsmyndigheter och hur effektiva dem är. Dessutom har man skärpt straffen för vapenbrott som tidigare inte var häktningsgrundande vilket påverkar vår verksamhet.

Fia Lundbäck menar att ett par tusen anstalts- och häktningsplatser kommer att behöva öppnas inom tio år.

– Häktet i Lindesberg sätts upp tillfälligt men min bedömning är att vi kommer bli kvar ett antal år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.