Ingela Welin demonstrerar balansträning på den balansbana som byggts upp för dagen på Våghustorget. Foto: Angela Hanagarth

Nyttan av hjälpmedel uppmärksammades i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad firades nationella Hjälpmedelsdagen på Våghustorget i Örebro med olika aktiviteter.

Evenemanget arrangerades av Region Örebro län tillsammans med olika föreningar och intresseorganisationer. Precis som tidigare år erbjöds besökarna service på rullstolar och rollatorer.

I år satsades det också extra på att skapa förståelse för hur livet kan förbättras av hjälpmedel för den som har en nedsättning. Bland annat fanns möjligheten att prova på hur det är att ta sig fram med rullstol eller att vara synskadad.

Viktigt att våga röra på sig

Ingela Welin, verksamhetschef på Hälsobro gym, var på plats och demonstrerade balansträning. Hälsobro är ett gym som Neurologförbundet, Reumatikerföreningen och Psoriasisföreningen står bakom.

– Vi har i uppdrag att försöka nå människor med alla möjliga funktionshinder. Man kanske har haft en stroke, har en synnedsättning eller är reumatiker, säger Ingela Welin.

Gymmet delfinansieras av Region Örebro län och har i uppdrag att erbjuda förebyggande och efterrehabiliterande träning när man blivit utskriven från vården, i form av friskvård.

- Men det är en svår målgrupp att nå. Risken är att många blir sittande hemma. Vi vill få ut budskapet att det viktiga är att man ska våga röra på sig i den mån man kan, och hjälper också till med individanpassade träningsprogram.

Den 26 september arrangeras Hjälpmedelsdagen i Karlskoga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.