Björn Lindén kommenterar uppgifterna om dålig arbetmiljö på Tingsrätten i Örebro. Foto: Julia Olsson/SVT

Tingsrättens chef lämnar sin post

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för Örebro tingsrätt, Björn Lindén, ska sluta. Det bekräftar han för SVT Nyheter Örebro.

Uppgifterna om att tingsrättens lagman Björn Lindén ska sluta var na.se först med att rapportera.

Tidningen har i en artikel på fredagen även rapporterat om en skyhög personalomsättning och att personalen larmar om om hot och repressalier från de högsta cheferna.

När SVT Nyheter Örebro når Björn Lindén, bekräftar han att han ska sluta. Han säger att NA:s kritiska rapportering inte har påverkat hans beslut.

– De intervjuade mig för några veckor sedan. Det här arbetet att jag ska träda tillbaka har jag hållit på med vid sidan av det, säger Björn Lindén.

Vad har du för ansvar för att reda upp de problemen som finns i arbetsmiljön på tingsrätten, och inte bara lämna problemen?

– Jag tror inte att problemen löser sig för att jag lämnar. De kommer finnas kvar. Men jag har tillsammans med andra chefer nått vägs ände. Jag har inte mer att erbjuda.

Nu kommer tjänsten som lagman att utlysas. Enligt Lindén kan det ta mellan sex till åtta månader innan en ny lagman har utsätts. Under den tiden kommer tingsrätten att få en tillfällig chef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.