Ole Högberg naturfotograf och en bild hämtad ur filmen om Tiveden Foto: Ur filmen ”Tiveden - djur, natur och människor”

Filmskaparna vill visa upp Tivedens naturliv

Publicerad

För att lyckas med naturfilm krävs tålamod. I tio års tid har Göran Alm tagit med sig kameran till Tivdens skogar. Tiden där har han delat med två vänner och nu har det bästa av 100 inspelade timmar blivit en naturfilm som har premiär den 13 april.

Göran Alm och Björn Obenius har känt varandra i 25 år och delar film- och naturintresset. Av en slump träffade Göran på naturfotografen Ola Högberg för tio år sedan och en trio bildades med sikte på att göra en film om Tiveden.

– Jag var på väg ut i skogen och skulle titta på tjäderspel. Då kommer det upp en bil vid sidan av på vägen och en gubbe sticker ut huvudet och frågar vad jag ska göra. Och det var Göran, berättar Ola Högberg.

Skogen för samman vännerna

Dagen efter gick de tillsammans ut i skogen. Efter det har det blivit många turer till Tivedens nationalpark, som ligger i gränstrakten mellan Örebro län och Västra Götalands län. Och det är från det hållet som Björn, Ola och Göran gjort sina resor till parken. De bor nämligen utspridda i Västra Götaland och det är skogen som håller dem samman.

Filmen ”Tiveden – djur, natur och människor” är drygt en timme lång och premiärvisas i Åboholm i Tived den 13 april. Bland annat finns vackra filmsekvenser på smålom och tjäderspel, något som inte är helt lätt att pricka in.

SVT Play: Se ett längre inslag här

– Först fick jag lista ut var de höll till. Det ser man genom spillning. Sedan var jag där flera gånger under tjäderspelsveckan, som är tre, fyra, fem dagar, om man har tur. Och hade man inte tur det året, då är det 52 veckor till nästa år, säger Göran Alm med ett leende.

Hoppas locka besökare till nationalparken

Filmskaparna har skildrat människorna på bygden, bland annat hur man gör en kolmila. Men det de framförallt vill dela med sig av är naturlivet och trion hoppas att filmen ska inspirera andra till att göra turer till nationalparken.

– Man vill dela med sig av den här glädjen och få andra människor att komma ut, säger Ola Högberg.

Med 100 timmar filmmaterial funderar Göran Alm redan på om det kanske inte kan bli en till film från de natursköna trakterna.

– Vi kommer nog hitta på någon annan grej, för filmmaterial finns det. Vi skulle kunna göra en film om bara tjäderspel eller lommens år, säger Göran Alm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer