Hör överläkare Nils Nyhlin berätta hur de regelbundna undersökningarna ska gå till. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Nu ska den vanliga cancerformen upptäckas snabbare

Uppdaterad
Publicerad

60 till 74-åringar kommer snart att börja kallas till regelbundna undersökningar för att i ett tidigt skede upptäcka tjock- och ändtarmscancer. Förhoppningen med den så kallade screeningen är att minska dödligheten av den vanliga cancerformen med cirka 15 procent. 

Arbetet med att implementera den nya rutinen har redan startat, men det krävs lite tid innan sjukvården kan börja kalla till besök och först under hösten väntas arbetet dra igång fullt ut.

Nils Nyhlin är överläkare på Universitetssjukhuset Örebro och har varit drivande i att regionen nu börjar screena för tjock- och ändtarmscancer. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Undersökningen börjar med att man får lämna ett avföringsprov och de som kommer att kallas är personer mellan 60 och 74 års ålder. Tjock- och ändtarmscancer blir vanligare ju äldre man blir och screeningen har visat sig göra som störst nytta om den börjar från 60-årsåldern.

Spela klippet och hör Nils Nyhlin, överläkare på USÖ, berätta mer om hur screeningen går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.