Foto: TT

Tjugo miljoner till klimatsatsningar i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Genom det så kallade klimatklivet delar Naturvårdsverket ut pengar till investeringar som ska göra klimatnytta. I år tilldelas drygt 20 miljoner kronor till olika projekt i länet.

Totalt har investeringar genom Klimatklivet minskat koldioxidutsläppen i länet med cirka 49 561 ton per år i Örebro län.

Enligt Länsstyrelsen krävs satsningar på ökad tillgänglighet av förnybara drivmedel, eftersom just resor och transporter står för en stor del av utsläppen i länet.

– Övergripande målet för Örebro läns energi- och klimatprogram är att utsläppen av växthusgaser år 2030 ska vara 60 procent lägre än 2005 års nivåer, säger Amanda Berge, som är klimatklivets handläggare på Länsstyrelsen i Örebro.

Cykelparkering i Karlskoga kommun

Verksamheter som kommer att få bidrag på olika stora belopp nästa år är sju företag, där det enskilt största beloppet går till Orkla Foods Sverige AB, som har beviljats bidrag på 9 600 000 kronor.  Även Karlskoga kommun får bidrag, på totalt 375 000 kronor.

– I Karlskoga kommun handlar det om att anlägga en cykelparkering för bättre pendlingsmöjligheter. Man ser att man vill ha en trygg och bättre cykelparkering.

Ansökningarna om bidrag som inkommer till Naturvårdsverket rör bland annat satsningar på laddstolpar, övergång till fossila bränslen till biobränsle och byte av arbetsmaskiner.

Beviljade bidrag

Visa

Karlskoga kommun   375 000 kronor

Orkla Foods Sverige AB   9 600 000

Mikael Gilbertsson enskild firma   1 040 000

Mikael Gilbertsson enskild firma   1 105 000

Stjernsunds Gård AB   180 000

Br Larsson Dudley Larsson enskild firma   1 323 075

Anton Agartsson enskild firma   1 950 000

Lars Håkan Jonsson enskild firma   4 733 894

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer