Kidnappade lammet tillbaka i hagen

Uppdaterad
Publicerad

Boende vid en gård i södra i Örebro vaknade under natten till fredagen av att några personer befann sig inne i en hage. En bil stoppades strax efteråt av polisen och i bagageutrymmet hittades ett levande lamm.

Det var klockan 03.49 som polisen fick larmet. Boende vid gården Rosängen i södra Örebro hade vaknat av att obehöriga personer befann sig i en hage.

– Det var min dotters man som ringde till mig vid 4-tiden i morse och sa att det var folk i hagen där vi har får, säger lantbrukaren Henrik Nordqvist.

Försvann i bil

Samtidigt ringde Henriks dotter till polisen och gärningsmännen försvann strax efteråt i en bil innan Henrik hunnit fram till hagen.

– Vi är rätt snabbt på plats och stoppar en bil i närheten. I bilen sitter fyra män och lammet hittas levande i bagageluckan och kan återlämnas till ägaren, säger Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral i Örebro.

– Jag har ju hört talas om att sånt här händer på andra ställen, men att det skulle komma så nära, det trodde jag inte, säger Henrik Nordqvist.

Fyra män greps, misstänkta för stöld av ett lamm i södra Örebro natten till fredag. Foto: SVT Design

Rubriceras som stöld

De fyra männen, två i 21-årsåldern, en i 23-årsåldern samt en i 25-årsåldern greps av polisen.

– Brottsrubriceringen är stöld, eftersom lammet har ett värde. Ärendet kommer nu lämnas vidare till åklagare, säger Sjöström.

Lantbrukaren Henrik N

Lamm nummer 13131 är åter i hagen efter en omtumlande natt. Foto: Peter Comstedt /SVT

ordqvist är förvånad över att gärningsmännen vågat göra tillgreppet i en så öppen miljö, nära stan där det rör sig mycket människor. Nu kommer de att flytta fåren.

– Jag börjar idag med att flytta dem till en annan hage. Sen kommer väl det här att sprida sig och folk kommer att bli mer vaksamma.

Finns det något sätt att skydda sig mot det här?

– Nej. Och det ska det väl inte behöva göra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.