Fler öringar ska förhoppningsvis bli resultatet av flera ton grus. Foto: Gorm Kallestad / TT

Tonvis med grus ska göra livet bättre för öringarna i Möckeln

Uppdaterad
Publicerad

60 ton sten och grus ska göra livet för öringar i Kvarntorpsbäcken mer trivsamt. Gruset ska bilda struktur och ge fisken bättre möjligheter att leka, det skriver Degerfors kommun på sin hemsida.

Från Västersjön och Östersjön rinner vattnet ner i Kvarntorpsbäcken och vidare ut i de sydvästra delarna av sjön Möckeln. Under förra året provfiskades det i bäcken och då konstaterade man att öringen hade den som lekplats. Dessutom hittades också lake, gädda, abborre och mört.

”Om det blir mer öring i Möckeln så är det positivt. För det mesta är det de vanligare insjöfiskarna som aborre, gädda och gös som nappar på kroken, säger Malin Björn, miljöstrateg i Degerfors kommun.”

Ansökte om bidrag

Möckelns fiskevårdsområdesförening ansökte i februari 2020 om ekonomiska bidrag för att försöka återskapa lek- och uppväxtområdena på forssträckorna i den nedre delen av Kvarntorpsbäcken.

Till projektet har bland annat Degerfors kommun och Länsstyrelsen i Örebro län varit med och bidragit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer