Foto: Julia Eriksson / SVT

Tove samlade pengar till hemlösa – utses till årets eldsjäl

Publicerad

Sexåriga Tove Söderling från Örebro har kämpat för ett varmare Örebro. På tisdagen utsågs hon till årets eldsjäl av Stadsmissionen, för sin insamling av pengar till hemlösa.

Sexåriga Tove Söderling ville göra en insats för att hjälpa de som lever i hemlöshet. Därför drog hon igång en insamling och samlade pengar genom att baka bullar som hon sålde i sin trädgård. Stadsmissionen öppnade även ett konto i hennes namn dit personer kunde swisha pengar.

På tisdagen räknades resultatet samman och det stod klart att Tove samlat in hela 50 792 kronor.

Tog emot utmärkelse

Som tack fick Tove ta emot en alldeles nyinstiftad utmärkelse från Stadmissionen: ”Årets eldsjäl”. Dessutom blev det tacktal, applåder, diplom och tårtkalas. Örebro Hockey förärade henne också en lagtröja. Överväldigande för vem som helst.

– Det känns bra, konstaterade Tove Söderling. Pengarna ska vara till de som inte har något hem. Man kan till exempel köpa sovsäckar för dem.

På Stadsmissionen har man försäkrat att pengarna går till härbärget Vinternatt. Redan nu har man kunnat hålla öppet lite längre varje dag tack vare Toves insamling.

Klassen ska starta insamling

Och Toves engagemang har nu smittat av sig till förskoleklassen där hon går.

– Klassen ville hjälpa till så nu ska vi samla in pengar till fattiga, berättar Tove. Det är flera som har sagt ”jag vill också vara som Tove”!

Och på Stadsmissionen är man mycket imponerad över det som en sexåring lyckats åstadkomma.

– Ett helt fantastiskt initiativ som Tove drivit igenom tillsammans med sina lika fantastiska föräldrar, säger Monica Gunnarsson som är direktor på Stadsmissionen. Om man som sexåring ser vad som fattas i vårt samhälle och vill göra något, då kan vi alla göra något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer