Träning är bra – men kosten avgörande för ökad muskelmassa

Uppdaterad
Publicerad

Att träning ger ökad styrka vet de flesta. Men nu visar en studie på kvinnor i pensionsåldern att kosten också spelar en viktig roll och kan förebygga fallolyckor.

Det är forskare Emelie Strandberg vid Örebro universitet som undersökt hur benmassa och styrka kan påverkas hos kvinnor mellan 65 och 70 år om de styrketränar och äter utifrån vissa kostråd.

–  Om äldre personer ökar sin muskelmassa och styrka kan vi skjuta upp den dag då de inte klarar sig själva. Det leder till ökad livskvalitet hos den äldre delen av befolkningen, säger hon.

Viktigt att lyfta fram kosten

Alla som tränade blev starkare, men de som både tränade och åt enligt rekommendationerna fick större muskelmassa i benen och ökade även sin explosiva styrka. Det senare behövs bland annat för att kunna parera en fallolycka.

– Jag är inte förvånad över att grupperna som styrketränade ökade sin maxstyrka men det är viktigt att lyfta fram hur kosten påverkade resultaten, säger Emelie Strandberg.

Äta minst 600 gram

Kostråden handlade om att äta minst 600 gram frukt, bär och grönsaker varje dag, samt mycket fisk och skaldjur varje vecka.

– Jag är rörligare, jag orkar mer och förhoppningsvis är jag lite bättre i huvudet också. Att delta i studien har betytt väldigt mycket för mig och nu prioriterar jag träningen framför nästan allt, säger Lillemor Almstedt.

”Man blir starkare”

– Man märker att man blir starkare i kroppen och jag har hittat muskler som jag inte visste att jag hade, säger Birgit Bergqvist och fortsätter:

– Jag har fått en annan kroppshållning och klarar vardagen på ett väldigt bra sätt. Det är mycket som förändrats som jag inte trodde det skulle kunna göra. Jag är jätteglad att jag kom med i studien, säger Birgit Bergqvist.

Så gjordes forskningen

Kvinnorna delades in i tre grupper:

  • En kontrollgrupp.
  • En styrketräningsgrupp som utöver sina ordinarie aktiviteter tränade två gånger i veckan.
  • En grupp som genomförde samma träning, men som dessutom fick en kostplan att följa.

– Kostplanen baserades på de nordiska kostrekommendationerna men innehöll också ett högt intag av naturligt förekommande omega-3-fettsyror, berättar Emelie Strandberg.

Studien, som pågick i sex månader, visade att båda styrketräningsgrupperna ökade sin maximala styrka med ungefär 20 procent.

Gruppen som följde en kostplan ökade dessutom sin explosiva styrka i högre grad än den andra styrketräningsgruppen.

 Att kunna behålla den explosiva muskelstyrkan är väldigt viktigt. Den anses vara nödvändig vid rörelser som kräver en snabb kraftutveckling, till exempel när ett fall pareras.

Gruppen med kostplanen var dessutom den enda i studien som ökade sin muskelmassa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.