Facket om utländska åkarna: ”De jobbar som slavar”

Publicerad

För att komma tillrätta med olika villkor för lastbilsförare från olika länder – däribland Rumänien – gjorde Transportarbetarförbundet en satsning i Örebro, där de träffade utländska chaufförer för att prata om arbetsvillkor.

– Det är inte chaufförerna vi ska gå på, det är systemet. Chaufförerna jobbar som slavar, säger Tommy Jonsson på Svenska Transportarbetarförbundet.

Problemet med alkohol

Svenska Transportarbetarförbundet vittnar om alkohol och kriminalitet bland förare. En av anledningarna bakom det är dåliga arbetsvillkor, såsom långa skift och månader hemifrån.

– Vi ser mycket alkohol, de lever i en lastbil i åtta månader – då är det lätt att ta till flaskan, tyvärr. De lever som slavar, säger Tommy Jonsson om chaufförerenas situation.

En annan är olika villkor, beroende på var arbetskraften kommer ifrån. 

Träffar rumänska fackförbund

Svenska och rumänska fackförbund har träffats i Örebro, för att prata arbetsvillkor och informera rumänska förare. Enligt Tommy Jonsson och Transportarbetarförbundet händer det att svenska företag tar in utländsk arbetskraft, som senare får arbeta på andra villkor än deras egna personal.

– Det ska vara samma villkor för alla, för vi behöver den utländska arbetskraften, säger Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer