Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör energirådgivaren Mats Brengdahl svara på tre frågor om företags elförbrukning. Foto: SVT

Tre frågor om elspartips till företagare

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige och Europa minskar sin energianvändning kommer elpriserna att gå ner, menar en rapport från Energiforsk. Enligt energirådgivaren Mats Brengdahl kan många företag minska sin förbrukning snabbt och med relativt små medel.

Ett av tipsen från Mats Brengdahl är att man kan gå en ”nattvandring” i företagets lokaler för att hitta energitjuvar.

– Då kan man se vad som står på i onödan, hur det är med ventilationen, uppvärmingen och om det är annat som står på som jag inte behöver ha, säger han.

Prischocken i Örebro län

Underlag kan hjälpa

En nattvandring blir en del av en energikartläggning för att få en uppfattning om vad som drar ström.

– En del går att göra själv, men ska man göra det grundligt får man kalla in expertis. Då får man ett underlag på var man använder energi och även förslag på vad man kan göra, där är även kostnaden för åtgärderna med.

Kan alla typer av företag minska sin förbrukning?

– Ja, alla har möjlighet. Det kan vara att se över drifttider, alltså att saker inte står på i onödan, det kan vara belysningar eller värmesystem som motverkar kylsystem i vissa fall. Blir man aktiv och börjar fundera hittar man ofta åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet