Bilden kommer från Polisens förundersökning gällande det våldsamma upploppet i Sveaparken i Örebro. Foto: Polisens

Ytterligare tre döms efter påskupploppet – längsta fängelsedomen hittills

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen meddelade Örebro tingsrätt ännu en dom efter påskupploppen i Sveaparken i Örebro i våras. Tre män från Karlskoga döms till fleråriga fängelsestraff.

De tre männen som är i 30-årsåldern och hemmahörande i Karlskoga döms för grovt sabotage mot blåsljusverksamhet som rätten menar att de utfört tillsammans och i samförstånd. Straffen är de längsta hittills som dömts ut efter kravallerna i Sveaparken i Örebro den 15 april.

En av männen ska enligt åtalet haft en pådrivande roll inledningsvis och varit aktiv i att attackera poliser och deras fordon. Mannen ska även kört en av polisbilarna. Han döms till fängelse i 7 år och 6 månader.

En annan av männen har enligt åtalet vid tillfället varit maskerad, kastat ett flertal stenar mot polisen och slagit med brandsläckare mot polisbuss. Mannen döms till fängelse i 6 år.

Den tredje mannen som döms till fängelse i 4 år och 6 månader har enligt åtalet varit maskerad, även varit pådrivande och kastat sten mot polismän och slagit mot polisbuss.

I domskälen skriver tingsrätten att: ”Agerandet från NN1, NN2, NN3 och folkmassan har varit livsfarligt och vidrigt. Tingsrätten har inte funnit några förmildrande omständigheter”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.