Ytterligare sex stenar vältes på Almbykyrkogård natten mot fredagen. Foto: Samuel Boström/SVT

Tredje natten i rad gravstenar välts på Almbykyrkogård – nu anlitas väktare

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot fredagen vandaliserades Almby kyrkogård igen – för tredje natten i rad. Sex stenar vältes under natten mot fredagen och nu har totalt 13 stenar välts. Nu har kyrkogårdsförvaltningen fått nog och anlitat väktare.

– Det som har hänt är oacceptabelt. Vi tänker framför allt på de anhöriga. Därför har vi anlitat ett vaktbolag som kommer bevaka kyrkogården, säger Per Gustafsson, kyrkogårdschef.

Det började natten mot onsdagen då någon välte gravstenar på kyrkogården i Almby. Samma sak hände natten därpå och nu alltså även natten mot fredag. 

Efter den andra nattens skadegörelse rubricerade polisen brottet som brott mot griftefriden och hade ingen misstänkt.

Enligt ett pressmeddelande från Svenska kyrkan så har brottet anmälts, men att det inte finns några uppgifter om vem eller vilka som har vandaliserat.

– Det är fruktansvärt obehagligt, jag blir gråtfärdig när jag ser det här. Man blir väldigt orolig, säger en besökare på kyrkogården.

SVT har pratat med fler upprörda besökare.

– Min son ligger här och jag kom hit när jag hörde att de hade vält gravstenar, jag vill kolla så att hans gravsten inte var drabbad, säger en annan besökare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.