Flera polisbilar blev uppbrända och plundrade på utrustning under upploppet i Sveaparken. Foto: Leonora Toplica/SVT

Två personer överklagade till hovrätten – får sänkta straff efter upploppet i Sveaparken

Uppdaterad
Publicerad

Tre män från Karlskoga dömdes av tingsrätten till fleråriga fängelsestraff efter upploppet i Sveaparken. De överklagade till Göta hovrätt, som på onsdagen meddelade att straffen sänks för två av de inblandade.

Männen, som är i 30-årsåldern, dömdes för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Enligt tingsrätten begick de brotten tillsammans och i samförstånd.

En av männen dömdes till fängelse i 7 år och 6 månader. Det är det längsta straffet som utdöms efter upploppet i Sveaparken i påskas. Enligt åtalet eldade mannen på folksamlingen under Rasmus Paludans manifestation i Sveaparken, och han attackerade poliser och polisfordon.

Nu sänker hovrätten hans straff till 6 års fängelse.

Mannen har förnekat grovt sabotage mot blåljusverksamhet, som var de brott han dömdes för. Han har däremot erkänt våldsamt upplopp.

Fasställer domen

En annan av männen har enligt åtalet kastat flera stenar mot polisen och slagit på en polisbuss med en brandsläckare. Han dömdes till fängelse i 6 år i tingsrätten men nu sänker hovättens hans straff till 5 års fängelse.

Den tredje mannen har också varit pådrivande, kastat sten mot polismän och slagit mot en polisbuss, enligt åtalet. För honom fasställer hovrätten tingsrättens dom där han dömdes till fängelse i 4 år och 6 månader.

Båda männen har förnekat brott.

Enligt åtalet var alla tre männen maskerade när de begick gärningarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet