Sanrda Hedling, lokalpolisområdeschef Lindesberg. Foto: Johannes Weckström /SVT

Trots stor folksamling vid crusingen i Lindesberg – polisen har svårt att lagföra

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens spontana cruising i Lindesberg, där flera hundra bilar samlades och människor umgicks i stora grupper, ser polisen allvarligt på det inträffade mot bakgrund av pandemin. Samtidigt har de beslutat att inte upprätta någon generell anmälan.

– Vi har tittat på det här idag, men landat i att vi inte anser att det är en offentlig tillställning, säger Sandra Hedling som är lokalpolisområdeschef i Lindesberg.

Berusningsnivån ska ha varit hög, enligt polisen, som gjorde vad de kunde för att upprätthålla ordningen och stänga av de centrala delarna under lördagskvällen och natten mot söndagen. På måndagen gick man igenom antalet anmälningar efter den spontana cruisingen, som samlade flera hundra fordon från hela mellansverige.

– Det är förvånansvärt lite. Det är någon enstaka misshandel. Vi har skrivit mer böter både på trafikrelaterade brott och offentlig urinering. Men det var så pass stökigt på platsen så även om det fanns en hel del bråk fanns det ingen möjlighet att ta upp anmälningar och man var inte heller benägna att anmäla, säger Sandra Hedling.

Ingen arrangör

Eftersom ingen arrangör finns bakom arrangemanget har polisen svårt att lagföra någon och väljer därför att inte göra någon generell anmälan. 

– Det är svårt att gå till botten med detta, eftersom det är sociala medier som gör att sådant här sprids.

Tillsammans med kommunen tittar de nu på hur de skall kunna förhindra liknande händelser.

– Det här är jätteolyckligt. Vi är mitt i en pandemi och så samlas uppemot tusen personer på handelsplatsens parkering. Det hade varit en sak om folk hållit sig i sina bilar, men det gjorde de inte och det är förstås jätteoroväckande, säger Hedling.

Hör hur polisens plan som de arbetat fram med kommunen ser ut i videoklippet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.