Henrik Arenvang, kommunchef Lindesberg Foto: L Toplica /J Weckström, SVT

Efter cruisingen i Linde: ”Vi kan inte bevaka det här varenda helg”

Uppdaterad
Publicerad

Redan på lördagseftermiddagen fick Lindesbergs kommunchef Henrik Arenvang tips om att det kunde samlas en hel del bilar till cruising i Lindesberg under kvällen.

– När jag åkte ut och tittade konstaterade jag att det verkade stämma och kontaktade polisen, berättar han.

Kommunen gav sedan polisen tillstånd att spärra av delar av centrum och tillsammans letade man fram bockar som brukar användas när det anordnas cruising i stan av föreningar som söker tillstånd.

– Den lokala idrottsföreningen Lindlöven ryckte in och hjälpte till med kort varsel också.

Kommunen fick under lördagen ta emot flera samtal från upprörda invånare när flera hundra bilar från hela mellansverige uppenbarade sig.

– Det är medborgare som stör sig på höga ljudvolymer och nedskräpning. Vi har fått påringningar, förra sommaren fick vi det väldigt ofta och nu har den här sommaren börjat lite illa, utifrån Lindesbergs kommuns perspektiv, säger han.

Skadegörelse och alltför unga

De stora folksamlingarna under den pågående pandemin var det största problemet med den spontana träffen, menar han. Men även skadegörelse för privata näringsidkare. Och tilldragelsen skall, enligt de uppgifter han fått från polisen, lockat personer som inte borde funnits där.  

– Personerna i bilarna var lite äldre, men de som var utanför kanske var aningen för unga utifrån ett kommunalt socialtjänstperspektiv.

Under måndagen träffades kommunen, socialtjänsten och polisen för att stämma av hur helgen sett ut, om det begåtts brott och kanske viktigast av allt: göra upp en plan för framtiden.

– Sommaren är lång konstaterar Henrik Arenvang. Och vi kan inte bevaka sånt här varje helg.

Hör hur kommunen tänker agera kring cruisingen i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.