Trygghetslarmet ur funktion – i tre år

Uppdaterad
Publicerad

I tre års tid har Bengt Skarped som bor in en lägenhet Nora haft problem med ljudet på sitt trygghetslarm.

–Jag känner mig inte trygg när det inte funkar, berättar Bengt Skarped snart 83 år gammal.

Från början hördes bara skrapljud och nu är det vart annat ord som når fram.

Här bor jag – Nora

Trygghetslarmet installerades efter att Bengt drabbats av en stroke 2012 och hittills har det inte fungerat felfritt. Bengt har vid flera tillfällen varit i kontakt med Nora kommun men problemet kvarstår.

Trygghetslarmet kostar nära 4000 kronor om året och trots att boxarna byts ut flera gånger kvarstår problemet. Bengt har fått rådet att köpa ett nytt SIM-kort till sin nuvarande box, en kostnad han själv ska få stå för och som inte ger några garantier till förbättring.

Nora kommun har försökt att åtgärda problemet och de menar att problemet ligger i att de är många aktörer som är inblandade för att trygghetslarmen ska fungera.

– Vi har försökt flera gånger men våra försöka har inte varit lyckosamma, säger Tommy Henningsson socialchef i Nora.

Tommy Henningsson menar att kommunen är i en förändringsprocess och att ljudproblemen hos Bengt hör ihop med övergången från analogt till digitalt nät.

Enligt Nora kommun är det ingen annan med trygghetslarm som drabbats men det finns risk att fler får problem i framtiden

– Det här är nog ett problem som kommer att öka på sikt eftersom vi får en digitalisering av telefonnätet och då påverkas också trygghetslarmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Här bor jag – Nora

Mer i ämnet