Tufft att vara egenföretagare

Uppdaterad
Publicerad

Småföretagare har det inte lätt, enligt branschorganisationerna. På senare tid har det kommit två undersökningar som pekar på detta.

Hälften av småföretagarna tar mindre än två veckors semester och två av av tio ingen sommarsemester alls eller bara någon enstaka dag, enligt den som Företagarförbundet gjort bland sina medlemmar.

Fler än 80 procent har svarat att de jobbar mer än 40 timmar per vecka. 15 procent jobbar mer än 60 timmar.

Avstår från lön

Var tredje småföretagares vd har också vid ett eller flera tillfällen avstått från att ta ut lön, enligt den undersökning som Länsförsäkringar gjort. I Örebro känner branschorganisationen Svensk handel igen bilden, även om just handeln gått bra de senaste åren.

-Ja, visst finns det fall där man säger att jag har inte råd att ta semester, säger Stina Storm på Svensk handel i Örebro.

-Det är kunderna som styr, fortsätter hon.

Tuffare ju mindre företag

Trenden är tydlig i de båda undersökningarna: ju mindre företagen är, desto vanligare är det att företagarna har långa arbetsdagar, inte tar ut semester och ibland inte heller lön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.