Foto: Kristian Åkergren/SVT

Tullängen vill stärka systraskapet med tjejkvällar

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasiet Tullängsskolan i Örebro har länge varit en skola där majoriteten av eleverna är killar. De senaste åren har tjejerna på skolan därför anordnat så kallade tjejkvällar för att stärka banden mellan tjejerna. I år är tillställningen populärare än någonsin.

– Vi är minst 50 stycken i år och förra året var vi 17. Så det är en rejäl ökning, säger ungdomsinformatören Emma Willyams som är initiativtagare till evenemanget.

Många fler killar

Tullängsskolan erbjuder gymnasieutbildningar inom exempelvis bygg, el och teknik. I dag går det drygt tusen elever där. Av dem är bara runt 160 tjejer.

– Eftersom tjejerna är uppdelade i olika klasser blir de inte så många i varje klass. Vi gör det här för att man ska kunna hälsa på fler tjejkompisar i korridorerna och för att öka trivseln, säger Emma Willyams.

Muggmålning och kortspel

– När jag började i ettan var vi två tjejer i en klass på 24 elever. Det är första gången jag går på en sådan här träff, säger Caroline Rönnbäck, som går tredje året på design- och produktutvecklingsprogrammet.

För att skapa ett starkt systraskap arrangeras därför olika aktiviteter, exempelvis kortspel, måleri av muggar, t-shirtdesign, kaffedrickande och kladdkaksätande. Allt för att skapa sammanhållning och stärka banden mellan tjejerna på skolan.

– Det är ju bra att syssla med något kreativt. Då får man jobba tillsammans och komma på saker, säger förstaårseleven Moa Jansson, som pluggar teknik.

Viss avundsjuka

Det finns dock killar som känner sig lite avundsjuka på evenemanget, exempelvis Adam Brattström och Theodor Pazstor.

– Man får dock ha i åtanke att vi är en majoritet, så det är kul att tjejerna hittar på något i grupp, säger Adam Brattström.

– Det anordnas ibland lan för de som är intresserade av datorer och det är nästan bara killar som går på sånt, tillägger Theodor Pazsdor.

Att tjejkvällen blivit så populär just i år beror inte på att antalet kvinnliga elever ökat avsevärt sen 2015. Arrangörerna tror snarare det handlar om en välorganiserad marknadsföring.

Många av de tjejer SVT Örebro pratar med menar dock att det är både roligt och givande att gå på en skola med mycket killar. Caroline Rönnbeck ska exempelvis skriva en bok om hur gymnasieåren har påverkat henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.