Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carolina Classon jobbar på ambulansen och är en av dem som berörs om Vårdförbundets övertidsblockad blir av. Foto: SVT

Tusentals timmar övertid i vården varje år

Publicerad

På torsdagen varslade Vårdförbundet om övertidsblockad från 25 april. Bara i Örebro län har 140 personer arbetat minst 28 000 övertidstimmar tillsammans.

– Det finns en vilja för att få bättre arbetsvillkor, säger Carolina Classon, ambulanssjuksköterska som också är fackligt aktiv.

Vårdförbundets statistik grundar sig på de ansökningar som arbetsgivaren måste skicka in om någon anställd ska få tillåtelse att arbeta mer än 200 timmar övertid. Förra året handlade det om 140 personer – och 140 gånger 200 blir totalt 28 000 övertidstimmar. Till detta ska läggas de anställda som inte når taket 200 timmar och som arbetsgivaren inte behöver söka dispens för.

Regionen fortsätter analysera varslet

Arbetsgivarsidan arbetar fortfarande på att se vad varslet kommer att innebära om det löses ut. Klockan 16.00 på fredagseftermiddagen ska Region Örebro län ha en avstämning med information från berörda chefer i organisationen.

Vårdförbundets stridsåtgärder startar klockan 16 den 25 april och till detta kommer Kommunals strejkvarsel från i måndags. Om ingen uppgörelse nås startar Kommunals strejk 18 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.