Till vänster i bild Woubshet Taye och till höger Temesgen Desalegn, båda mottagare av det journalistiska priset Pen2Pen Örebro – Freedom of Expression Award. Foto: Privata

Etiopiska journalister tilldelas stipendium för yttrandefriheten

Publicerad

Det internationella journaliststipendiet Pen2Pen Örebro – Freedom of Expression Award kommer ikväll att tilldelas de två etiopiska journalisterna

Woubshet Taye och Temesgen Desalegn. Stipendiet ska uppmana för fortsatt kamp för yttrandefrihet i världen.

I motiveringen står det bland annat att priset tilldelas de två journalisterna, för deras mod och uthållighet att hålla fast vid rätten till yttrandefrihet, trots många år av fängelse och förföljelse.

Fond från 60-talet

Pen2Pen ingår i Örebro läns pressklubb och själva stipendiet har ursprung i en fond som skapades redan på 60-talet.

Utmärkelsen som i år går till de två etiopiska journalisterna har tidigare tilldelats journalister i Sydafrika Mellanöstern och Turkiet. Den har även gått till den fängslade journalisten Dawit Isaak.

Yttrandefrihet och mänskliga rättigheter

Woubshet Taye är redaktör på Ethiopian Digest, som i ett pressmeddelande från Pen2Pen beskrivs som ett nytt oberoende media som uppmuntrar yttrandefrihet, försoning och medvetenhet om mänskliga rättigheter.

Temesgen Desalegn är redaktör för veckotidningen Feteh Magazine som han också grundade 2007.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.