Foto: TT

Två hundar avlivade efter vanvård – ägaren: ”För dyrt och för dåliga bussförbindelser”

Uppdaterad
Publicerad

En man från länet har dömts till djurförbud efter att han vid flera tillfällen struntat i att ta sina två hundar till veterinären och sedan inte följt veterinärens råd om vård. De två hundarna blev så sjuka att de fick avlivas.

I veterinärjournalerna berättas det om hur en av hundarna fick avlivas på grund av en leversjukdom 2018, och att hunden dessförinnan hade varit väldigt smal, stel och muskelfattig.

Den andra hunden hade problem med inflammationer i tandköttet och mycket dåliga tänder, vilket enligt veterinären har orsakat kraftig smärta. Hunden avlivades 2019, efter att mannen inte vidtagit några åtgärder och inte vårdat hunden.

Mannens förklaring till varför han inte gått till veterinären med sina två sjuka hundar är att han tyckte att det var för dyrt och att bussförbindelserna var för dåliga.

Får djurförbud

Länsstyrelsen har därefter bedömt att mannen allvarligt försummat tillsynen och vården av sina hundar. Genom sitt icke-agerande anses han ha utsatt dem för lidande.

Med djurförbud menar länsstyrelsen att mannen inte får ha något med djurhantering att göra. Mannen får inte i någon utsträckning, direkt eller indirekt, sköta egna eller andras djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.