Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis på plats i Slottsparken för att utreda händelsen. Foto: Philip Naskret/SVT

Två män åtalas för inblandning i barnvåldtäkt i centrala Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Två män åtalas nu för för inblandning i en våldtäkt som skedde i Slottsparken i Örebro förra sommaren. Den ena mannen åtalas för våldtäkt mot barn och den andra för sexuellt ofredande.

Våldtäkten skedde natten mot den 30 juni 2022. Enligt åtalet våldtog en av männen, som är 27 år, en flicka under 15 år. Den andra mannen, som är 26 år, åtalas för sexuellt ofredande av flickan vid samma tillfälle.

– Jag har inte väckt åtal att de gjort det här tillsammans i samförstånd utan menar att en person gjort sig skyldigt till våldtäkt mot barn och den andra personen har i direkt anslutning till den första händelsen gjort sig skyldig till sexuellt ofredande, säger Sophia Franzén Wallmark, åklagare.

Hör henne berätta i klippet ovan vad som hände i Slottparken.

Anhölls i sin frånvaro

Båda männen anhölls i sin frånvaro under hösten 2022. 27-åringen greps kort efter, men det dröjde till början på 2023 innan polisen även kunde gripa den andra mannen.

Åklagaren har tidigare uppgett för SVT Nyheter Örebro att anledningen var att han befunnit sig utomlands.

Rån och bedrägeri

27-åringen har tidigare varit skriven i Örebro län medan 26-åringen är skriven i ett angränsande län.

Ytterligare en man åtalas i samma ärende. Han åtalas för att tillsammans med 26-åringen ha rånat en man i centrala Örebro i september förra året.

Både 27-åringen och 26-åringen åtalas även för ringa bedrägeri eftersom de köpt varor med den rånade mannens bankkort.

Samtliga åtalade förnekar brott. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.