Foto: SVT

Två män döms till fängelse för bomberna som hittades på Norr

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen föll domarna mot de två män, 34 och 20 år gamla som åtalats för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. 34-åringen döms till tre och ett halvt års fängelse medan 20- åringen döms till ett och ett halvt års fängelse.

Det var den 4 februari i år som en kvinna kontaktade polisen sedan hon sett några män som uppträdde konstigt i ett bostadsområde på Norr i Örebro.

När polispatrullen kom till platsen försökte 34-åringen springa ifrån dem. Han fångades in efter en kort jakt till fots. Och när man sökte av hans flyktväg hittades en bomb som gömts i ett stuprör.

Sprängladdningen på Norr

Bomben bestod av en sprängladdning på ett kvarts kilo som apterats med en sprängpatron.

Sprängladdningar som förekommer i kriminella miljöer

Rättens ordförande, lagmannen Björn Lindén, kommenterar domen i ett pressmeddelande:

”Sprängladdningar av det slag som var aktuellt i målet förekommer i kriminella miljöer för att skrämma och skada motståndare, något som under senare år blivit allt vanligare. Det var enligt tingsrättens bedömning tveklöst så att bomben och övriga sprängmedel kunnat användas som hjälpmedel vid brottet allmänfarlig ödeläggelse. Bombens farlighet och sprängkraft samt mängden sprängämnen har återspeglats i de straff som dömts ut”, säger han.

Nationella bombskyddet ryckte ut

Ett stort område spärrades av och flera bostäder och en förskola fick utrymmas medan nationella bombskyddet tillkallades för att ta hand om bomben.

I en bil som tillhörde en av männen hittades ytterligare sprängmedel och sprängpatroner. Och när man senare sökte av ett skogsområde intill med polishundar så hittades ännu en förpackning med sprängmedel. Sammanlagt hade männen drygt 1,7 kilo sprängämnen.

34-åringen döms för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Hans 20-årige kamrat döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningen på Norr

Mer i ämnet