Hör åklagare Anna Maria Larsson berätta vad de åtalade männen anklagas för. Foto: SVT

Duo ska ha tillverkat bomb och gömt den i stuprör

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en massiv polisinsats och boende evakuerades efter att en skarp bomb hittats på Norr i Örebro. Nu åtalas två män för att ha anskaffat 1,7 kilo av ett visst sprängämne och tillverkat en bomb. Enligt åtalet gömdes bomben i ett stuprör vid ett bostadshus i området.

Fyra män greps och häktades efter insatsen, två av männen avskrevs från misstankar sedan de kommit fram att de endast befunnit sig på fel plats. De två åtalade männenåtalas i första hand för allmänfarlig ödeläggelse och i andra hand brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Om man hade sprängt bomben som hittades på Höglundagatan i en lägenhet så har man kunnat blåsa ur hela lägenheten, säger åklagare Anna Maria Larsson.

Sprängladdningen på Norr

De åtalade är en 20-årig man från Örebro och en 34-årig man från Västmanland. Båda förnekar brott.

Spår från sprängämnen

Männen åtalas för att ha skaffat komponenter till två bomber varav de tillverkad en som de sedan lagt i ett stuprör på Höglundagatan

I åklagarens bevisning ingår bland annat spår på emballage, spår från sprängämnen på kläder, och vittnesuppgifter.

En svaghet i målet är att man inte har kunnat belägga vad bomben skulle användas till eller mot vem.

– Det är därför jag även har ett andrahandsyrkande om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, säger Anna Maria Larsson

Om sistnämnda brott betraktas som grovt ligger minimistraffet på två års fängelse.

– Så mycket kan jag säga som att jag kommer yrka på fängelse, säger Anna Maria Larsson

Det var den 4 februari i år som ett stort område spärrades av efter att polisen hittat ett misstänkt farligt föremål. Senare bekräftade polisen att det rörde sig om en skarp bomb.

34-åringen åtalas också för dopningsbrott och ringa narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningen på Norr

Mer i ämnet