Foto: SVT

Polisen bekräftar – skarp bomb hittades på Norr

Uppdaterad
Publicerad

Polisen bekräftar att det misstänkta förmålet som togs om hand av bombgruppen vid insatsen på Norr var en skarp sprängladdning.

– Vi har förhindrat att ett grovt våldsbrott kunde begås. Vi har sannolikt räddat liv, sa Håkan Karlsson, chef för operativa enheten region Bergslagen vid en presskonferens.

Polisen spärrade av ett stort område på Norr i Örebro, tog hand om ett misstänkt explosivt föremål och grep fyra män på tisdagen.

Vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen berättade polisledningen att föremålet som hittades var en skarp sprängladdning.

Sprängladdningen på Norr

– Den var så pass förberedd att det enda som återstod var att placera ut den och sätta på någonting som kunde få den att detonera, sa Håkan Karlsson.

Fyra män är anhållna misstänkta för brott mot lagen om brandfarliga varor. De är skäligen misstänkta för brottet, vilket är den lägre misstankegraden.

Åklagaren Anna Maria Larsson leder förundersökningen.

Är det aktuellt mer fler gripanden?

– Det är ingenting jag vill uttala mig om.

Hon vill inte kommentera vilken eventuell bevisning som binder de misstänkta männen till sprängladdningen eller hur de ställer sig till misstankarna.

 – De har lämnat en kort inställning till misstankarna. Jag vill inte nämna något om deras inställning, säger Anna Maria Larsson.

Samtliga av de misstänkta är kända av polisen sedan tidigare.

Stort polispådrag

Flera fastigheter och en förskola utrymdes under polisens insats på tisdagen, och vissa boende tvingades stanna inomhus.

Insatsen på Norr i Örebro slutade med att Nationella bombgruppen tog hand om spängladdningen. Polisen har bedömt att det är säkert för dem att hantera sprängladdningen, som är tagen i beslag och ska undersökas av tekniker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningen på Norr

Mer i ämnet