Foto: SVT

Tvärsnytt avslöjar: Ny skandal skakar Linde

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kunde Tvärsnytt berätta hur Lindesberg Volley lurat Migrationsverket med skenkontrakt och inte betalat utlovad lön till den urkainska toppspelaren Nadya Greseva. Nu växer härvan.

– Det förvånar mig hur mycket jag stod ut med för att jag ville spela. Det utnyttjar de. Man kommer hit som utlänning enbart för att utöva den sport man älskar. Den kärleken till sporten utnyttjas.

Så säger amerikanskan Crystal Palmer till Tvärsnytt. Hösten 2009 skrev hon nämligen ett kontrakt med Lindesberg Volley, men det blev inte alls som förväntat.

Volleyfusk

Skenkontrakt

För precis som i fallet med Nadya Greseva fick hon skriva på ett avtal med lönelöfte om 14.300 kronor, ett kontrakt som Lindesberg Volley skickade till Migrationsverket och fick hennes arbetstillstånd godkänt på.

Men även här var det tal om ett skenkontrakt. Crystal fick bakom kulisserna skriva på ett andra kontrakt, nu med en lön på 10.000 kronor i månaden. Större delen av pengarna såg hon aldrig röken av.

”Fick aldrig det”

Dryga 5 000 kronor, nästan tio tusen mindre (!) än vad Crystal hade rätt till i måndadslön enligt Migrationsverkets regler, var vad hon fick av klubben.

– Även om mitt andra kontrakt sa att jag skulle få 10.000 kronor, så fick jag aldrig någonsin det, försäkrar Crystal Palmer för Tvärsnytt.

Hennes version bekräftas av den taxerade inkomsten som hon har hos Skatteverket för 2010: blygsamma 63.700 kronor

Fattade misstanke

Varningsklockor ringde dock, och Crystal fattade misstankar när Lindesberg Volley ombad henne att skriva på två kontrakt hösten 2009. Hon valde trots det att ändå lita på klubben.

– Det obehagligaste är att man inte kan lagen. Och om man inte har någon agent så måste man lita på att klubben gör det som är bäst för båda parter. Man vill ju inte att någondera ska råka illa ut, säger Palmer.

Att sportchefen och värvningsansvarige Roger Larsson avgick efter Tvärsnytts avslöjande med Nadya Greseva förra veckan, är enligt Crystal Palmer bara ett bevis på hur fel klubben har gjort.

– Det ställer inte saker till rätta. Det bevisar bara att man gjorde fel, säger Palmer.

Skulle du rekommendera klubben?

– Var försiktig, skulle jag säga.

Svenska volleybollförbundets ordförande är dock mycket oroad över Tvärsnytts senaste avslöjande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volleyfusk

Mer i ämnet