Fritt fram för utländska värvningar – trots fusket

Uppdaterad
Publicerad

Trots de dubbla kontrakten och brutna avtalen med Migrationsverket är det fritt fram för Lindesberg Volley att värva spelare utanför EU. Och det tack vare en dom från Migrationsdomstolen i ett liknande ärende gällande en fotbollsklubb i södra Norrland.

För ett år sedan kunde Tvärsnytt avslöja att Lindesberg Volley, svenska mästare 2012, använt sig av dubbla kontrakt för att på falska grunder få arbetstillstånd för sina utländska spelare.

Reaktionerna var starka från många håll, och hos Migrationsverket såg man allvarligt på det hela. Man lovade hårdare tag och slog fast att en klubb med den här misskötseln skulle få svårt att värva icke EU-spelare i framtiden.

Volleyfusk

– Det kan bli väldigt svårt att få arbetstillstånd om man tidigare inte har betalat ut löner, sa Migrationsverkets Nina Johansson till Tvärsnytt då.

Amerikanska värvades

Men nu, bara ett år efter skandalen, har Lindesberg ändå fått arbetstillstånd för en ny utländsk spelare utanför EU. Den amerikanska passaren Denise van de Mortel, som värvades inför den här säsongen.

Det hela möjliggörs tack vare en dom som kom den 20 september förra året som gällde en fotbollsklubb i södra Norrland.

Fallet var likadant som i Lindesberg, där fotbollsklubben också hade brutit sitt avtal med Migrationsverket och inte betalat utlovad lön till utländska spelare.

Migrationsverket avslog därför klubbens ansökan om arbetstillstånd för nya icke EU-spelare. Beslutet överklagades dock till Migrationsdomstolen, som gav fotbollsklubben rätt.

– Migrationsdomstolen ansåg att klubben skulle få en andra chans. Och vi anser att vi behöver låta andra klubbar få den möjligheten också, säger Gunilla Wikström på Migrationsverket till Tvärsnytt.

Den domen är nu praxis för Migrationsverket när klubbar söker arbetstillstånd för spelare. Lindesberg Volley kan alltså med Migrationsverkets godkännande värva icke EU-spelare igen.

Utökade kontroller

Migrationsverket säger sig dock ha utökat kontrollerna av idrottsklubbar.

– Vi gör kontroller som vi inte gjorde tidigare. Vi har i dag möjlighet att ta in uppgifter på vad man har tjänat tidigare när en enskild spelare söker förlängt tillstånd. Och där ser vi om det finns grund för att förlänga tillståndet eller inte, säger Wikström.

Spelar det någon roll när man enligt den här domen inte kan stoppa någonting utan ändå måste tillåta?

– Än så länge har vi inte sett något fall där klubbar har upprepat det här flera gånger efter att man fått ytterligare en chans.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volleyfusk

Mer i ämnet