Anders Svensson, journalist på Tvärsnytt Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Prisad granskning av Tvärsnytt

Publicerad

Tvärsnytts granskning av Lindesberg Volley har lett till en hedersutmärkelse i granskande journalistik av CIRCOM. Journalisten bakom granskningen är Anders Svensson.

– Det är alltid kul att höra att man har gjort något bra, det är ett slags erkännande, säger han.

Granskningen som gjordes förra året om Lindesberg Volley avslöjade att idrottsklubben hade betalat ut svarta löner och använt sig av otillåtna skenkontrakt för att säkra arbetstillstånden för sina utländska spelare. Anders Svensson minns att det var ett par hektiska månader innan avlöjandet och att det var en komplicerad historia att sätta sig in i. Avslöjandet fick stor uppmärksamhet och bland annat Rapport, SVT sport, TT, Nerikes Allehanda och Sveriges radio följde upp nyheten som nu alltså har fått en hedersutmärkelse.

– Det här ger en energi och vilja att fortsätta hitta områden som behöver granskas. Det sporrar, säger Anders Svensson.

Han tycker också att det är extra roligt att en sportgranskning får uppmärksamhet.

– Vi behöver granska idrotten mer. Det är ändå en av våra största folkrörelser och jag både efterlyser och välkomnar granskningar av idrott och sport i Sverige, säger han.

Hård konkurrens

Tvärsnytts redaktionschef Linda Hermansson är både stolt och glad över utmärkelsen.

– Det är jätteroligt. Speciellt då det är Anders Svensson som jobbar med webben som har gjort jobbet. Det är ett lysande exempel på att journalistik mellan plattformar är ett vinnande koncept, säger hon.

Var det väntat?

– Man hoppas ju på något sådant här varje gång man gör ett gräv, så indirekt väntar man ju alltid på priset. Men det är väldigt hård konkurrens eftersom juryn väljer mellan regional-tv från hela Europa, och BBC som vann är ju något mer kända än Tvärsnytt.

CIRCOM består av medieproducenter från hela Europa som sänder eller producerar regional-tv genom public service. Juryn, 14 utvalda tv-producenter från olika länder, kom fram till sitt beslut vid en sammanslutning i Bulgarien förra veckan. Nio vinnare och nio hedersomnämnanden i olika genrer valdes ut, och Tvärsnytts granskning är den enda svenska produktionen som har prisats. Utmärkelserna kommer att presenteras på Circoms konferens i Kroatien den 8 maj.

Nominerad till Murvelpriset

– Självklart ska jag följa med till Kroatien och fira Anders precis så som en vinnare ska firas. Jag kommer att vara mycket stolt över honom när han går upp på scenen och tar emot priset, och även över resten av redaktionen som har varit med och täckt upp dagsproduktionen under grävet, säger Linda Hermansson.

Vad kan du säga om Anders Svensson som journalist?

– Han är väldigt nyfiken och även om han har sporten varmt om hjärtat så tror jag inte att det är något ämne som han backar för. Han är dessutom väldigt noggrann i allt han gör och lämnar ingenting åt slumpen.

Tvärsnytts Anders Svensson är även en av de fem journalister som har nominerats till Murvelpriset för årets bästa journalistiska jobb i Örebro län. Priset delas ut varje år av svenska journalistförbundets Örebrodistrikt och vinnaren avslöjas på årsmötet den 28 april.

– Jag tror och hoppas att den här granskningen har gjort att andra idrottsklubbar tänker till en gång extra. Det är bra om avslöjandet har gjort att idrottssverige har fått upp ögonen för problematiken. Det kan nog ha varit en väckarklocka för många, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Volleyfusk

Mer i ämnet