Örebro kommunhus. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Ukrainska flyktingar ska få bostäder i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Det blir kommunernas ansvar att ordna boende åt ukrainska flyktingar från och med den 1 juli. För Örebros del innebär det bostäder åt 364 personer, enligt Migrationsverkets prognos.

– Vi har haft en dialog lokalt med Migrationsverket och vi kommer få ett uppdrag på mellan 70 till 80 personer redan imorgon, säger Stefan Ask, biträdande förvaltningschef i Örebro kommun.

Flera lägenheter snart klara för inflytt

Kommunen har en månad på sig att få fram bostäderna, men har varit förberedda på lagändringen och är redan redo med ett flertal lägenheter.

– Vi håller på att utrusta lägenheterna för fullt. Jag måste säga att gensvaret från fastighetsägare och olika hjälporganisationer har varit fantastikt. Med det engagemang som finns i samhället löser vi det här. 

  • Från och med den 1 juli har kommunerna bostadsansvar för de ukrainska flyktingarna. Tidigare var det Migrationsverkets ansvar.
  • Totalt är det 23 500 skyddbehövande personer från Ukraina som ska fördelas på landets kommuner.
  • Kommunerna får en schablonersättning från staten för uppdraget: 300 kronor per dygn för vuxen och 150 kronor per dygn för barn. Utöver det ges en så kallad startersättning för att utrusta lägenheterna. Det är kommunen som tecknas hyresavtalet.
  • Det är endast de som bott på Migrationsverktes boenden som nu får bostäder genom landets kommuner.
  • De flyktingar som ordnat eget boende hos privatpersoner omfattas inte av den nya lagen. Om de behöver annat boende så ska de vända sig till Migrationsverket för vidare hjälp.

Askersund 42

Degerfors 27

Hallsberg 38

Hällefors 10

Karlskoga 86

Kumla 60

Laxå 12

Lekeberg 28

Lindesberg 53

Ljusnarsberg 0

Nora 32

Örebro 364

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet