Mellan 60 och 70 vårdarbetare samlades för att protestera mot förslag om schemaändringar. Foto: Annika Persson

Vårdpersonal i Laxå har fått nog: ”De tar beslut utan att prata med oss”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen samlades undersköterskor från Laxå kommun utanför fullmäktigesammanträdet i Laxå. De kräver mer rimliga arbetstider, och att de själva ska få vara med och påverka sina scheman. Undersköterskan Annika Persson deltog och uppskattar att det samlades upp mot 70 personer.

Tillsammans tågade de genom Laxå centum till Kunskapens hus där kommunfullmäktige har möte.

– Vi i Laxå började få nog med att politiker bestämmer så mycket utan att prata med oss. De är ju inte ute i verksamheterna knappt och ändå bestämmer de saker utan att vi får veta något. I slutändan är det ju de äldre de drabbar, på grund av att personalen blir stressad och för få, säger Annika Persson.

Schemaändringar

Vårdpersonal från Laxå protesterar mot nya sparförslag som påverkar schemaläggningen.

Ändringen skulle i så fall kunna komma att innebära att de ska börja jobba varannan helg. De protesterar även mot de nya, kortare, nattpassen. Vilket resulterat i att personalen behöver jobba mer för att få ihop sina timmar.

– Detta är vad de vill kalla hälsoscheman, vi personal ser inte hälsan i dessa scheman och heller inte hur detta ska spara pengar, säger Sofia Nykvist som är kollega med Annika.

Ville inte komma ut

Den protesterande vårdpersonalen bad politikerna att komma ut och svara på deras frågor, men ingen av de tillfrågade kom ut. Däremot blev de inbjudna till fullmäktigesalen.

– Många blev upprörda för att ingen av politikerna ville komma ut. Vi blev inbjudna, men där inne måste man ju vara tyst, och det funkar ju inte, säger Annika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.