Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här unga gänget i Laxå hade 24 timmar på sig att göra en kortfilm. Starta klippet och kolla hur det gick. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT/ privat

Unga filmare i Laxå gör kortfilm på 24 timmar – stor nationell filmtävling

Uppdaterad
Publicerad

Det är en kamp mot klockan. De har ett dygn på sig att göra en kortfilm utifrån några givna instruktioner. Filmgänget från Laxå har varit med flera gånger tidigare men ändå var det lite stressigt innan bitarna föll på plats.

– Det var en svår början och man tänkte hur ska det här gå, säger Leon Sundkvist.

Alla kortfilmer i årets Noomaraton, skulle innehålla en grönsak, ett kuvert och en krona. Dessutom skulle följande platser finnas med, en busshållplats, ett hål och ett badrum. Filmande lag från nästan hela landet var med och i Örebro län ställde åtta lag upp.

Länsvinnarna gör upp i riksfinal

Sedan pandemin har det inte varit någon riksfinal i Stockholm vilket har påverkat deltagandet negativt, tror Jerry Eriksson som jobbar med film inom Region Örebro län. I år är riksfinalen tillbaka.

– Signalerna hittills pekar möjligen mot att det är en liten uppåtgång i deltagandet. Det är vi så klart väldigt glada för, säger han.

Vi tog tempen på Laxå-laget en timme innan de 24 timmarna passerat – i klippet får du se hur gick för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.