My Lilja blev gravid när hon gick i ettan, när hon födde sin son Elias kunde hon inte gå kvar på barn och fritidsprogrammet på Virginska skolan i Örebro. Nu är Elias 14 månader, och under ett år har hon försökt få hjälp med studierna
– Jag har pratat med lärare och försökt få tag på min gamla mentor, säger My Lilja. Jag har pratat med studievägledaren och rektorer och så vidare. Det har inte blivit någonting av någonting alls. Så jag står här utan gymnasiet klart
Kommunens verksamhet Unga mammor och pappor når cirka 90 procent av alla unga föräldrar mellan 14 och 20 år, från hela länet. I flera år har verksamheten blivit lovad en lärare hit, så att mammorna kan plugga och samtidigt få barnpassning. Men verkligheten ser annorlunda ut, någon lärare har inte funnits på flera år, med undantag för ett par tre månader i våras.
Hade en lärare funnits hade livet sett annorlunda ut för My Lilja:
– Då hade jag haft ett jobb kan jag säga. Hade jag haft svenskan klar hade jag haft ett fast jobb nu.
Nittonåriga Linda Wäpneborg började aldrig gymnasiet. För snart ett år sen födde hon sin dotter Elvira. Ingen skola vill ta emot henne nu när hon vill läsa in gymnasiet.
– Den enda möjligheten är ju om man pluggar där, för det finns ju ingen vanlig klass på gymnasiet som man får ta med sig sitt barn till. Så det var en stor möjlighet att få börja plugga på Unga mammor och pappor.
Hur tänker du och känner du att det hela tiden lovas att det ska komma en lärare, men det kommer ingen?
– Jag känner mig besviken över det, för jag har sett fram emot och ställt in mig på det väldigt länge att det ska börja, säger Linda.
Men nu lovar Johan Svedmark, förvaltningschef för gymnasieskolorna, att en lärare är på gång, en förmiddag i veckan:
– Vi hoppas ju nu under September månad komma igång med den här verksamheten. Har dom lämnat ett program i årskurs två eller tre, så är det väldigt viktigt att dom kommer tillbaka och slutför sina kurser. De vi kan gör är att vara med och stötta då lite större, då med en träff i veckan. Där dom då har möjlighet till barnpassning, där kan vi vara med och stötta i matematik och svenska.
Hur viktigt är det att läsa upp sina gymnasiebetyg?
– Ja det är ju förutsättningen för att kunna plugga vidare och kunna skaffa jobb och försörja sina barn, säger My Lilja.
– Vi behöver ju höja vår kvalité och ett sätt att höja vår kvalité är att vi nu går in med lärare i matte och svenska så vi säkerställer dom kurserna, säger förvaltningschef för gymnasieskolorna Johan Svedmark.
Linda tycker det är bra om det nu äntligen kommer en lärare, men tror inte att några timmar en dag i veckan räcker:
– Alla andra går ju i skolan varje dag, så det vore ju bra om man fick göra det då också, säger Linda Wäpneborg. Jag tycker att alla har samma rättigheter.