Unga utsatta söker sig till kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Fler vänder sig till Svenska kyrkan för att få ekonomisk hjälp.

Till Olaus Petri församling i Örebro söker sig allt fler för att få hjälp med det absolut nödvändigaste när pengarna inte räcker till. Många är ensamstående mammor och pensionärer, men den grupp som vuxit mest är unga.

– Det handlar mycket om studenter. Det kan vara så att man missat poäng på grund av sjukdom och då får man inget studiemedel. Det är också unga arbetslösa som har det tufft och många av dem blir sjuka för att det är så hård press på dem, säger Annika Bertilsson, diakon vid Olaus Petri församling.

Vad kan ni hjälpa dem med?

– Vi kan rent konkret hjälpa dem med matkassar och presentcheckar på mataffärer, men det som vi i kyrkan tycker är viktigast är att möta dessa människor som ofta har vandrat runt och bett om hjälp på olika ställen och inte alltid blivit så vänligt bemötta.

60 miljoner årligen

Svenska kyrkan gjorde en enkät med landets diakoner 2009, där de uppskattade att kyrkan delar ut runt 60 miljoner årligen. Hur många som får hjälp har de inga siffror på, men enligt kyrkan nationellt är det allt fler som söker hjälp.

– Samhället har blivit svårare och hårdare för många. För unga som går på universitetet är studietakten hård och missar man något så att man blir av med sina studiemedel, då är man illa ute om man inte har mat i kylen, säger Annika Bertilsson.

Tisdag den 3 december arrangerar Svenska kyrkan och Örebro hockey en välgörenhetsmatch för att samla in pengar till utsatta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer