Att delta i ett riktigt forskningsprojekt är något som högstadieelever i Mellringeskolan provar på. Klass 8 C är en av cirka 25 klasser som deltar i Nobel Prize Museums elevprojekt Forskarhjälpen 2019. De har undersökt 14-15 åringars kunskap om och inställning till hälsosam mat tillsammans med två forskare från Göteborg. Årets tema är Fullkornsjakten.
– Forskarna i år vill ha hjälp med att ta reda på vad ungdomarna äter, vad de har för attityd till fullkorn och socker och vad man kan göra för att ungdomarna ska äta bättre, berättar Ann-Sofi Arnström, NO-lärare som anmälde klassen till forskningsprojektet.
Studieobjekt och medforskare
Det hela går ut på att ungdomarna både deltar med att svara på en enkät, testa olika fullkornsbröd och socker och sedan sammanställa och analysera all data tillsammans med forskarna.
I Mellringeklassen jobbar man två och två och väljer ut och sammanställer sina data på en affisch. Efter omröstning får de som gjort den bästa affischen åka till Stockholm och presentera sitt arbete. Där kommer det delas ut olika priser. De som gör den bästa presentationen av sitt arbete bjuds in till Nobelprisutdelningen.
Riktig forskning
– Det är kul att delta i den här typen av projekt just för att det blir på riktigt, tycker Henning Köhler. Men det är jobbigt. Det svåraste var att välj vad som skulle vara med för vi har så mycket fakta och att välja rätt saker som är intressant.
– Det är väldigt intressant för man får vara med i något som gör skillnad och hjälpa forskarna att utveckla ett bättre samhälle, menar Evelina Edvärn.
Forskarna är Karin Jonsson, Postdoktor Chalmers tekniska högskola och Christel Larsson, professor Göteborg universitet.