Foto: TT

Ungdomar sköt raketer vid polishus

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheterna i Oxhagen och Varberga fortsatte på måndagskvällen med intensiv fyrverkeriskjutning. Enligt Johan Wallenius, vakthavande befäl vid Örebropolisen, var ett 30-tal ungdomar inblandade.

En av de boende i Varberga säger till Tvärsnytt att hon är rädd.

– Ja det är faktiskt så, man är rädd för att gå ut. Tidigare var det inget problem, säger Hanna Barsom

Oroligheter i Örebro

Kommularådet Rasmus Persson (C) tar också oroligheterna på största allvar.

– Det är jätteoroande, vi ser tendenser som vi inte sett tidigare naär man faktiskt obekymrat ger sig på myndigheter, polis, fältassistenter med flera, säger han.

På fritidsgården i Varberga träffar vi Hanna Söderling som är chef på gården och hon säger att det fattas vuxna som rör sig i området på kvällarna.

– Vi har precis fått i gång nattvandring i området, men vi polis och fältassistenter räcker inte till, säger hon. Vi behöver att andra vuxna tar sitt ansvar genom att ta kvällspromenader tillsammans. Dåb  ror jag det skulle bli skillnad.

Och kommunalrådet håller med.

– Det finns många goda krafter, inteminst inom föreningslivet, men det är ett vuxenansvar och ett föräldrar ansvar det får vi inte glömma säger Rasmus Persson (C).

Katt -och råttalek

Det var många poliser på plats men ungdomarna, som känner till området väl och har nycklar till källarförråd kommer ideligen undan.

– Det är som en katt- och råttalek, säger Johan Wallenius vakthavande befäl.

Polisen vädjar nu till boende i områdena att de hjälper till med att identifiera ungdomarna.

– Vi har lyckats identifiera en del av dem men långt ifrån alla, säger Johan Wallenius.

Oklart kring misshandel

Polisen vet till exempel inte vilka ungdomar som låg bakom misshandeln av en 67-årig kvinna i samband med oroligheterna i Oxhagen i söndags.

Vid halvniotiden på måndagskvällen detonerade också en fyrverkeripjäs i närheten av polishuset i centrala Örebro. På platsen hittades också en fyrverkeripjäs som inte detonerats. Polisen misstänkter att samma grupperingar ligger bakom det.

Johan Wallenius säger också att det som händer i Oxhagen och Varberga inte är något nytt. Polisen har i många år jobbat för att stävja händelserna där och även i Vivalla. Enligt Wallenius arbetar de efter en nationell modell.

”Är olyckligt”

Han säger också att händelserna nu drar med många ungdomar som egentligen inte har ont uppsåt.

– Det är olyckligt, det är enkelt att göra något och sedan försvinna i mängden, säger Wallenius.

Trots att polisen har satsat på närvaro i områdena är en del av de som bor där besvikna, berättar Wallenius. Han säger att en handlingsplan nu måste tas fram där inte bara polisen och Öbo är med utan även fritidsgårdar, skolor och föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Örebro

Mer i ämnet