Universitet svarar på kritiken från studentkåren

Uppdaterad
Publicerad

Minskade öppettider på Campushälsan har lett att studentkåren har kritiserat Örebro universitet.

Bakgrunden till att Campushälsan numer bara har öppet en dag i veckan, från tidigare fem dagar i veckan, är för att studenternas vårdinrättning inte besöks ofta nog för att ha öppet fem dagar i veckan, det menar ansvariga för Campushälsan på Örebro Universitet.

Vill inte betala för outnyttjad tid

På hösten 2017 upphandlade Örebro universitet med ett nytt företag om Campushälsan och då fanns det inget krav att leverantören skulle ha någon bemanning alla vardagar.

– Vi tyckte att det var bättre att nyttja pengarna som vi fick från budgeten på att kunna ha fler åtgärder och fler aktiviteter än att vi betalade för lokaler och outnyttjad tid, säger Therese Deutsch, personalchef och ansvarig för Campushälsan.

Utökar efter hårt tryck

I oktober började Campushälsan hålla öppet en dag i veckan. Trots det var det inte förrän till jul som den enda dagen i veckan blev fullbokad.

– Vi följde upp det och för någon månad sedan kontaktade Campushälsan mig och sa att det var ett högt tryck och då valde vi nu att utöka till två dagar i veckan, säger Therese Deutsch.

Om dag två också skulle bli fullbokad, utökar ni ytterligare då?

– Ja, det skulle bli absolut kunna tänka oss.

Varför sköter universitet inte Campushälsan på egen hand?

– Vi har valt att upphandla och ta in extern leverantör för att få tillgång till så mycket kompetens och kapacitet som möjligt. Det blir heller inte lika sårbart att ha det som om vi skulle ha någon anställd här.

Trots minskade öppettider är telefontiderna oförändrade: 8-17 varje vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.