Foto: SVT

Utbildning i hbtq för alla inom regionen

Uppdaterad
Publicerad

Med sina drygt 9000 anställda är Region Örebro är en av länets största arbetgivare. Samtliga kommer nu få en möjlighet att diplomera sig i HBTQ-frågor med på en webbaserad utbildning.

Carina Gustafsson som är distriktssköterska på Ängens vårdcentral har genomfört utbildningen som fokuserar på frågor som rör homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera (hbtq-personer).

– Det öppnade mina ögon och kunskapen om hur hbtq-personer bemöts, säger hon. Både till vardags och här inom vården.

Örebro Pride 2015

För Carina är det också en fördel att utbildningen finns på regionens intranät.

– Då kan jag gå in och kolla och påminna mig igen om jag behöver, konstaterar hon.

Större risk för ohälsa

Hbtq-personer löper större risk att drabbas av olika former av ohälsa än den övriga befolkningen.

Samtidigt visar undersökningar att hbtq-personer ofta har dåliga erfarenheter av bemötandet från vårdpersonal, vilket gör att många undviker att söka sjukvård.

Hur personal bemöter sina besökare är alltså avgörande för hur bra vården blir.

Jämställdhetsplan måste finnas

Frågan om bemötande och normer är inte bara viktigt för personal som arbetar inom vården. Alla arbetsplatser som har fler än 25 anställda ska enligt lag ha en jämställdhetsplan för att motverka diskriminering. Hur man sen arbetar med just hbtq-frågor varierar.

När SVT Örebro skickar ut frågan till de tio största arbetsgivarna i länet svarar åtta att de har en policy mot diskriminering och jobbar i olika grad med frågan.

95 prcent måste delta

Även om utbildningen är framtagen med tanke på hbtq-frågor så menar Carina Gustafsson att den egentligen är bredare än så.

– Det handlar inte bara om sexuell läggning utan om alla människors rätt att bli bra bemött som den man är.

Utbildningen är frivillig men för att verksamheten ska kunna diplomeras krävs att minst 95 procent av personalen närvarar vid alla utbildningstillfällen.

RFSL erbjuder också utbildning för företag i HBT-frågor som ger en certifiering. Den som regionen nu erbjuder påminner om RFSL:s HBT-certifiering, men är något kortare i tidsomfattning och mer inriktad mot vården.

SVT Örebros enkät

Vi skickade ut en enkät till länets tio största arbetsgivare med frågan ”Bedriver ni några aktivitet för att öka kunskaperna om HBTQ-frågor i er organisation?”

Såhär svarade de:

Örebro kommun – Ja. Vi har tillsammans med RFSL Örebro utvecklat en diplomeringsmodell som gör att våra kommunala verksamheter kan hbtq-diplomera sig till en låg kostnad.

Region Örebro län – Ja, vi har haft övergripande temadagar för all personal och också riktade dagar. Dessutom har samtliga ungdomsmottagningar, en VC och STD-mottagningen certifierats, samt en akutmottagning diplomerats. Nu kommer samtliga medarbetare erbjudas gratis webbutbildning och möjlighet att diplomera sig, den finns nu på vårt intranät och information är påväg till alla arbetsplatser.

Karlskoga kommun – Inget kommunvergripande just nu men på enskilda enheter förekommer till exempel föreläsningar

Lindesbergs kommun – Varje verksamhet bedriver hela tiden utveckling. Socialförvaltningen, vård och omsorg, arbetar mycket med värdegrund inom hela verksamheten.

Kumla kommun – Vissa aktiviteter enligt vår hbt-plan.

Atlas Copco – Vi gör kontinuerligt, det är nu högaktuellt under hösten, workshops med medarbetarna där vi diskuterar kultur och hur vi beter oss gentemot varandra. En viktig del i det interna normbildande kulturarbetet är då att diskutera bland annat ”respekt för integritet och individualism”, ”lika möjligheter/villkor” och ”transparens och öppenhet” som alla är viktiga och uttalade/fastställda kulturella uttryck (sk cultural statements) i organisationen. Vi är en innovativ organisation och vi är övertygade om att den kreativa drivkraften kommer från mångfald och att ha en öppen och inkluderande organisation. Mångfalden är därför också grunden för vår affär – att ge våra kunder de bästa och mest innovativa produkterna.

Örebro Universitet – Flera ur personalen inom den centrala administrationen liksom går för närvarande i en HBTQ-diplomering som syftar till att ge ökad kännedom om HBTQ-frågor för att sedan kunna förvandla detta till praktiska och konkreta åtgärder inom organisationen.

Meritor – Avböjer medverkan

Degerfors kommun – Nej, men ett handlingsprogram är under framtagande och beslut kan förhoppningsvis tas under hösten/vintern.

Hallsbergs kommun -  Just nu finns det ingen planerad utbildning i i HBTQ frågor. Under mitt första år som personalchef i Hallsbergs kommun har det inte, vad jag vet, arrangerats eller deltagits i HBTQ-relaterade aktiviteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro Pride 2015

Mer i ämnet