Starta klippet för att höra Åsa Engström, projektledare Stiftelsen Activa i Örebro, berätta mer om hur utlandspraktiken fungerar. Foto: SVT Nyheter

Utlandspraktik för unga vuxna med funktionsnedsättning: ”Ska stå på egna ben”

Uppdaterad
Publicerad

200 har gjort resan genom åren. Projektet med utlandspraktik för unga vuxna, med någon form av funktionsnedsättning, har pågått i tio år genom stiftelsen Activa. Syftet är att få dem att stå på egna ben och att de på sikt får jobb eller påbörjar en utbildning, berättar projektledaren Åsa Engström.

Ett ökat självförtroende och en knuff framåt. Det är två av de saker som deltagarna i utlandspraktiken får med sig efter resan. Projektet har pågått i ett decennium och riktar sig till personer med någon form av funktionsnedsättning, misstänkt eller konstaterad.

– Man kanske har en diagnos, men det kan också vara andra svårigheter som gör att man på egen hand inte vågar ta steget att åka på utlandspraktik, säger projektledaren Åsa Engström till SVT Nyheter.

I klippet ovan ser du bilder från förberedelserna inför årets utlandspraktik-resa till Tyskland, och hör Åsa Engström berätta mer.

– Det kan vara så att man nästan får för mycket stöd ibland och då tar man inte eget ansvar, man vågar inte stå på egna ben fast man kanske har den förmågan i sig. Styrkan med utlandspraktiken är att man får lämna sin vanliga miljö och komma till något helt nytt, säger Åsa Engström.

Just i år har det blivit en extra lång väntan både för de fem kursdeltagarna och för handledarna. I mars skulle deltagarna gett sig av på sin utlandspraktik till Pforzheim i Tyskland. Men så kom pandemin och resan pausades.

– Men nu äntligen öppnar Tyskland sina gränser, säger Åsa Engström, projektledare Stiftelsen Activa i Örebro.

Viktigt med mottagarorganisation

Utlandspraktiken delfinansieras av EU och europeiska socialfonden. Men för att kunna genomföra den har Activa ett tätt samarbete med en mottagarorganisation i Tyskland.

– Det är jätteviktigt, det skulle inte gå att genomföra annars. De hittar arbetsplatserna och tar fram boende och står för det stöd som våra deltagare behöver. Våra handledare åker nämligen hem efter en vecka. Men tanken är också att våra deltagare så långt det är möjligt ska stå på egna ben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.