Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du bostadsbolagen om den svåra situationen. Foto: SVT och Helena Landstedt / TT

Stor oro hos bostadsbolagen – VD:n på Hallbo har själv gått ner i tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Räntechock och elprishöjningar. Det nya ekonomiska läget slår mot bostadsbolagen – vissa har tvingats stoppa byggplaner på hundratals lägenheter. Och i Hallsberg har vd:n kapat sin egen tjänst för att spara pengar.

– Vi får inte driften att gå runt, säger Peter Sjerling vd Hallbo.

VD:n på det kommunala bostadsbolaget i Hallsberg har sedan en vecka tillbaka gått ner till 60 procents tjänst för att spara pengar, något NA var först med att berätta om.

– Problemet är att vi inte får driften att gå runt. Det beror i sin tur på att vi inte fått in tillräckligt mycket i hyresförhandlingarna och sedan har vi kostnadsökningar med räntor, el, fjärrvärme och allmän inflation som slår väldigt hårt mot oss, säger Peter Sjerling vd Hallbo.

”Går inte på sikt”

Flera kommunala bostadsbolag som SVT Nyheter Örebro varit i kontakt med vittnar om en svår situation.

– Vi har ökade kostnader som är väsentligt högre än inkomsterna. Det här går ju inte på sikt, säger Eva Henebäck, vd på Norabostäder.

Bostadsbolagen menar att hyreshöjningarna har varit för låga i år, trots att de i flera fall varit dubbelt så höga som förra året. De hade velat se kraftigare höjningar. Hyresgästföreningen, som har förhandlat med bolagen, menar att de förstår att läget är tufft, men att det handlar om kompromisser.

– Att bostadsbolagen inte tycker att det räcker till är förståeligt, men på samma sätt tycker vi och hyresgästerna att det är för högt, säger Jonas Gabrielsson, Hyresgästföreningens förhandlare.

Sämre service

Bostadsbolagen menar att underhållet av bestånden nu blir lidande och att hyresgästerna kommer att drabbas.

– Det slår direkt mot underhållet. Tidigare har vi haft miljoner för underhåll, vi har noll i den kolumnen nu. Hyresgästerna får sämre service, säger Roger Sixtensson, vd Lindesbergsbostäder.

Även Kumla bostäder ser över alla serviceåtgärder de utför, till exempel hur ofta de ska klippa gräset. Det kan också bli aktuellt att stoppa kommande projekt för nyproduktion.

– Vi har några projekt i närtid att fortsätta producera bostäder inom kommunen. Det är möjligtvis så att de får stryka på foten, eller åtminstone att vi pausar, säger Anne-Lie Carlos Jeansson, vd.

”Viktigt att ha pengar till annat”

Hyresgästföreningen menar att det handlar om avvägningar mellan olika faktorer och att alla parter behöver göra prioriteringar.

– Det är klart att det är viktigt att man har en bra boendekvalitet, men det är också viktigt att ha pengar över till allt annat man behöver i livet, säger Jonas Gabrielsson.

Hör om åtgärderna som man i grannkommunerna Hallsberg och Kumla tvingas vidta i klippet

KommunBostadsbolagHöjning (%)Bolagens yrkande (%)
AskersundAskersundsbostäder3,35,5
DegerforsDegerforsbyggen3,757,8
HallsbergHallbo4,57,25
HälleforsBoAB4,0Inget
KarlskogaKarlskogahem3,95,2
KumlaKumla Bostäder4,756,25
LaxåLaxåhem4,56,9
LekebergLekebergsBostäder3,857,0
LindesbergLIBO4,48,7
LjusnarsbergFastighetsavdelning4,0Inget
NoraNorabostäder4,47,2
ÖrebroÖBO4,957,4

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.