Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Rohlén, vd för Örebrobostäder. Foto: Fanny Hult/SVT

Örebrobostäders planer på 500 lägenheter pausas av ekonomiska läget

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder har av ekonomiska skäl tvingats stoppa planerade byggen i staden, bland annat många nya studentlägenheter.

– Kalkylen för att bygga går inte ihop, säger vd:n Ulf Rohlén.

Bygget av 500 studentlägenheter i Brickebacken och ett planerat sextonvåningshus på Österplan kommer inte bli av som planerat, det var Dagens Nyheter först med att rapportera.

– Det här handlar om projekt som vi skulle vilja vara igång med, säger företagets vd Ulf Rohlén.

100 miljoner kronor

Orsakerna är flera. De nyligen avslutade hyresförhandlingarna landade på en nivå som inte håller jämn takt med ökade kostnader för bolaget.

Möjligheten att sälja delar av beståndet för att finansiera nybyggen har också begränsats med en vikande marknad för större fastigheter. Företaget räknar med att få hantera ett hål i årets budget på 100 miljoner kronor.

–Vi ser att kalkylen för att bygga inte går ihop när priserna inom byggbranschen ökat och marknadsvärdet sjunkit. Det blir för stora ökade arbetskostnader, säger Rohlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.