Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Rohlén, vd för Örebrobostäder. Foto: Fanny Hult/SVT

Nu är nya hyrorna klara för Öbo:s hyresgäster

Uppdaterad
Publicerad

Örebrobostäder AB, Öbo, och Hyresgästföreningen har kommit överens om en ny hyresnivå för bostäder 2023. För majoriteten av hyresgästerna innebär överenskommelsen en hyreshöjning på 4,95 procent, det meddelar Öbo i ett pressmeddelande.

Den nya hyresnivån börjar gälla från den den första mars.

Undantag görs för bostäder med kallhyra och för de med de allra högsta hyrorna, där hyreshöjningen i stället blir 3,65 respektive 3,0 procent. Studentlägenheter höjs med 4,95 procent från 1 augusti.

– Vi är i det stora hela tillfreds med utfallet av årets överenskommelse. Vårt yrkande och behov var betydligt högre, men i en förhandling behöver man vara beredd på att hitta kompromisser. Vi tycker att vi i den här kompromissen tar ett samhällsekonomiskt ansvar. Efter att ha anpassat 2023 års budget, hoppas vi ändå klara våra resultatmål, säger Ulf Rohlén, vd på Öbo.

”Kännbara nivåer”

Från motpartens sida är tongångarna likalydande.

– Vi tycker att vi har landat det bra till slut. Vi ville givetvis ha lägre höjning, men Öbo har jobbat för högre nivåer. Det är ett svårt läge och då måste det bli en kompromiss där hyresgästerna måste ta en del av det svåra ekonomiska läget och Öbo en del. Vi har landat en överenskommelse som vi tycker är bra på många sätt, men det är klart att det är kännbara nivåer, säger Erik Anfält, förhandlare vid Hyresgästföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

hyresförhandlingar

Mer i ämnet