Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dennis Holmberg, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, berätta vad de har förhandlat fram i klippet. Foto: Viktoria Kvarnbrant/Fanny Hult/SVT

Hyresförhandlingarna klara för allmännyttan i länet

Publicerad

Efter tuffa och långdragna hyresförhandlingar är nu allmännyttan i länet klara. En stigande inflation med bland annat höga mat- och elpriser har visat sig vara en av de stora utmaningarna på förhandlingsbordet.

– Om man tittar på elpriser och kostnadsökningar så finns det en logik i det, men vi har så klart sett till hyresgästernas situation och ekonomi. Det har gjort att parterna till en början varit väldigt långt ifrån varandra, säger Dennis Holmberg, förhandlingsledare på hyresgästföreningen.

Yrkanden runt 10-12 procent

Trots de långvariga hyresförhandlingarna har hyresgästföreningen och bolagen haft en konstruktiv dialog där många bolag till slut har sett till hyresgästernas situation, menar Dennis Holmberg.

Hyror 2023 i Örebro län

– Vi har kommit överens på de flesta håll, sen är vi så klart inte nöjda. Vi hade hellre sett en lägre höjning än vad det har blivit men det är långt ifrån de här 10-12 procenten som yrkades inför förhandlingen. Så det är ändå skönt att vi kan komma överens, säger han.

Hör i klippet vad hyresgästföreningen tänker framöver om kommande hyresförhandlingar samt vad de privata hyreshöjningarna kan ligga på.

Sammanställning av hyresförhandlingarna för allmännyttan

Askersund: 2,2 procent första januari – 2,2 procent första juli.

Degerfors: 2,5 procent första januari – 2,5 procent första juli.

Hallsberg: 4,5 procent första januari.

Hällefors: 4 procent första april.

Karlskoga: 3,9 procent första februari.

Kumla: 4,75 procent första mars.

Laxå: 4,5 procent första mars.

Lekeberg: 3,85 procent första april.

Lindesberg: 4,4 procent första januari.

Ljusnarsberg: 4 procent första januari.

Nora: 4,4 procent första april.

Örebro: 4,95 procent första mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hyror 2023 i Örebro län

Mer i ämnet