Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klart med nya hyror i Nora och Degerfors

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två kommunala bostadsbolag har kommit överens med Hyresgästföreningen om nya hyror för året. I Degerfors höjs hyran i två steg  medan hyran i Nora höjs med 4,4 procent från 1 april. 

Den nya hyran i Degerforsbyggen blev klar efter ett medlingsbud från Hyresmarknadskommittén. Hyreshöjningen kommer göras i två steg – 2,5 procent från den förste januari och ytterligare 2,5 procent från förste juli. Räknat på årsbasis blir höjningen omkring 3,75 procent.

Även hyrorna i Nora bostäder blev klara idag. Där höjs hyrorna från 1 april med 4,4 procent för de flesta bostäderna.

Hyror 2023 i Örebro län

– Vårt yrkande och behov är betydligt högre än den hyresnivå som nu överenskommits. Vår underhållsnivå är på en nivå som inte är långsiktigt hållbar, men det har varit viktigt att ta hänsyn till våra hyresgästers situation, skriver Eva Henebäck, vd för Norabostäder i en kommentar på bolagets hemsida.

Olika förutsättningar

Jonas Gabrielsson, förhandlare på Hyresgästföreningen, kommenterar höjningen i Nora:

– Det är egentligen en för hög hyreshöjning för hyresgästerna sett utifrån deras ekonomi men det är också en för låg hyreshöjning sett utifrån Norabostäders förutsättningar. Det sammanfattar nog ganska bra både förutsättningarna inför årets förhandling och de utmaningarna som kvarstår framöver, säger Jonas Gabrielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hyror 2023 i Örebro län

Mer i ämnet