Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trycket på Bofors test center i Karlskoga har ökat i och med kriget i Ukraina och det förändrade omvärldsläget. Foto: SVT/arkivbild

Utökade tider för Bofors provskjutning – fortsatt kritiska

Publicerad

Bofors testcenter i Karlskoga får tillstånd att provskjuta ammunition under helgdagar i två år, det har Miljöprövningsdelegationen beslutat. Samtidigt får företaget nej på sin ansökan om att förlänga provskjutningstiden på vardagar.

– Vi kommer bestämma oss nästa vecka om vi ska överklaga eller inte, säger Stefan Krol som är senior advisor.

På skjutfältet i Bofors testas olika typer av sprängämnen som används i vapen och ammunition, bland annat i Ukraina.

Beslutet från Miljöprövningsdelegationen innebär att företaget, till och med den 31 maj 2026, får tillstånd att provskjuta under 10 helgdagar per år, högst två per månad.

Ljudnivån på dem får lov att överstiga 95 decibel ljudklass C.

– Finns det en risk att en provning drar ut på tiden, det kanske är lite väderkänsligt, kan vi använda en lördag som reservdag, säger Stefan Krol.

Nej till utökade tider på vardagar

Företaget får däremot nej till ansökan om att förlänga provskjutningstiden på vardagar med en timme. De beviljas heller inte tillstånd att vid 20 kvällar om året få provskjuta fram till klockan 22.

Miljöprövningsdelegationen hänvisar till att detta skulle innebära alltför stora bullerstörningar för närboende.

Beslutet går att överklaga till och med den 24 juli det här året.

Hör Stefan Krols kritik mot detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.